Légzőszervi betegségben szenvedőknek

A tüdő légző izmait nagymértékben erősíti az úszás, így bizonyítottan az egyik leghatásosabb módszer, mely javítja a légzőszervi betegek állapotát.

Fontos, hogy jól begyakoroltassuk a helyes technikával végzett úszásnemeket, melyeknek a következő pozitív hatásai lesznek:

  • segít kialakítani a helyes légzéstechnikát, és a helyes légzésritmust, miközben a különböző tüdőterületek átlélegeztetése is könnyebb.
  • az asztmásoknál a kilégzés a nehezített, ezen segít hátúszáskor a tüdőre gyakorolt víznyomás, melynek következtében könnyebben ki tudják fújni a levegőt.
  • könnyebbé válik a kilégzés, egy belégzéssel több oxigénhez jutnak, légzésfunkciós értékei javulnak.
  • a légző izmok megerősödnek, légző felület nagysága nő: az orvos így kevesebb vagy kisebb erősségű gyógyszert kell, hogy felírjon.
  • a folyamatos fizikai aktivitás hatására edzettségük, állóképességük fokozatosan nő, javul a keringési és légző rendszerük.
  • a gyógyúszó gyakorlatok következtében kialakult jó fizikai erőnléttel rendelkező asztmásoknál kevesebb az asztmás roham, kisebb a gyógyszerszükséglet, és jobb életminőség érhető el.
  • a vírus infekciók lefolyása könnyebben és gyorsabban zajlik le, csökken a kórházban tartózkodás, illetve az otthon betegen eltöltött napok száma.
  • nem utolsó sorban pedig a „beteg” gyerekeknek ahelyett, hogy azt éreznék, hogy ők minden sportból ki vannak rekesztve, ráéreznek a mozgás örömére és egy jó szellemű, fizikailag aktív közösség tagjai lesznek.

A főbb eltérések a versenyúszáshoz képest, az órák intenzitásában és a speciális vízi nyújtó, erősítő, izommobilizáló gyakorlatokban vannak. Az edzések során alkalmazzuk a normál úszásnemek egyes részelemeit vagy egészét; illetve olyan terápiás jellegű úszó mozdulatokat, amelyekkel az izomtónus-szabályozást, bizonyos izmok nyújtását, más izmok erősítését lehet elérni.

Légzőszervi betegségben szenvedő gyerekeknek pulmonológus szakorvos ajánlása illetve javaslata alapján lehet bekerülni valamelyik csoportunkba. Így az órák Társadalombiztosítási támogatással vehetők igénybe.