Mozgás szervrendszeri betegségben szenvedőknek

Minden tartási rendellenességre pozitív hatással van az úszás, mivel a törzs és felsőtest izmait nagymértékben erősíti, ráadásul mindezt szimmetrikus terhelés által éri el!

Vannak különböző betegségek, amelyeknél a „normál” úszás nem vezet megfelelő eredményre, gyakran bizonyos úszásnemek gyakorlása nem ajánlott, ugyanis a meglévő problémán akár ronthat is.

Sokak számára az úszás a kitett fejjel történő mellúszást jelenti, pedig a nyakbántalmakban, gerincfájdalmakban szenvedők többsége számára ez a kényszeredett fejtartás fokozza az izmok merevségét, görcsössé teszi őket, és fájdalmat okoz.

Fontos, hogy jól begyakoroltassuk a helyes technikával végzett úszásnemeket, melyeknek a következő pozitív hatásai lesznek:

  • a vízben a víz felhajtó ereje könnyíti a mozgásokat. A víznek 14%-kal nagyobb az ellenállása, mint a levegőnek, ezért hatékonyabb az úszás, mint a levegőn végzett bármilyen mozgásforma. Sokféle mozgást végre tudunk hajtani a vízben, melyek a szárazföldön nagy nehézségekbe ütköznek.
  • a vízben sokkal könnyebb a gerinc mobilizálása, a kontraktúrák oldása.
  • a gyógyúszás során erősítjük és nyújtjuk az izmokat, a merevségeket, a fájdalmas izomcsomókat megszűntetjük, és a gerincet mobilizáljuk.
  • a hát és has izmok erősítésével olyan izomfűző alakul ki, amely segít a helyes testtartás kialakításában és megtartásában, így a gyermekek nem csak addig tudja kihúzni magát, ameddig rászólunk.
  • a gerinc és a mellkas különböző deformitásait ( scoliosis, kifózis, scheuermann, tölcsér mell, tyúk mell) tudjuk korrigálni a gyógyúszó gyakorlatokkal.
  • a lábfej, talpboltozat rendellenességeinél is rendkívül hatásos a gyógyúszás, mely erősíti a boltozatot tartó izmokat. Ilyenkor elsősorban a gyors és delfin lábtempót gyakoroltatjuk kiemelten hangsúlyosan. Viszont „kacsázó” járásnál, befelé forduló lábfejeknél, inkább a mellúszó lábtempó a hatásos.

A főbb eltérések a versenyúszáshoz képest, az órák intenzitásában és a speciális vízi nyújtó, erősítő, izommobilizáló gyakorlatokban vannak. Az edzések során alkalmazzuk a normál úszásnemek egyes részelemeit vagy egészét; illetve olyan terápiás jellegű úszó mozdulatokat, amelyekkel az izomtónus-szabályozást, bizonyos izmok nyújtását, más izmok erősítését lehet elérni.

Mozgásszervi betegségben szenvedő gyerekeknek ortopéd szakorvos ajánlása illetve javaslata alapján lehet bekerülni valamelyik csoportunkba. Így az órák Társadalombiztosítási támogatással vehetők igénybe.