Légzőszervi betegségben szenvedőknek

A tüdő légző izmait nagymértékben erősíti az úszás, így bizonyítottan az egyik leghatásosabb módszer, mely javítja a légzőszervi betegek állapotát. Fontos, hogy jól begyakoroltassuk a helyes technikával végzett úszásnemeket, melyeknek a következő pozitív hatásai lesznek

 • segít kialakítani a helyes légzéstechnikát, és a helyes légzésritmust, miközben a különböző tüdőterületek átlélegeztetése is könnyebb.
 • az asztmásoknál a kilégzés a nehezített, ezen segít hátúszáskor a tüdőre gyakorolt víznyomás, melynek következtében könnyebben ki tudják fújni a levegőt.
 • könnyebbé válik a kilégzés, egy belégzéssel több oxigénhez jutnak, légzésfunkciós értékei javulnak.
 • a légző izmok megerősödnek, légző felület nagysága nő: az orvos így kevesebb vagy kisebb erősségű gyógyszert kell, hogy felírjon.
 • a folyamatos fizikai aktivitás hatására edzettségük, állóképességük fokozatosan nő, javul a keringési és légző rendszerük.
 • a gyógyúszó gyakorlatok következtében kialakult jó fizikai erőnléttel rendelkező asztmásoknál kevesebb az asztmás roham, kisebb a gyógyszerszükséglet, és jobb életminőség érhető el.
 • a vírus infekciók lefolyása könnyebben és gyorsabban zajlik le, csökken a kórházban tartózkodás, illetve az otthon betegen eltöltött napok száma.
 • nem utolsó sorban pedig a „beteg” gyerekeknek ahelyett, hogy azt éreznék, hogy ők minden sportból ki vannak rekesztve, ráéreznek a mozgás örömére és egy jó szellemű, fizikailag aktív közösség tagjai lesznek.

A főbb eltérések a versenyúszáshoz képest, az órák intenzitásában és a speciális vízi nyújtó, erősítő, izommobilizáló gyakorlatokban vannak. Az edzések során alkalmazzuk a normál úszásnemek egyes részelemeit vagy egészét; illetve olyan terápiás jellegű úszó mozdulatokat, amelyekkel az izomtónus-szabályozást, bizonyos izmok nyújtását, más izmok erősítését lehet elérni.

Légzőszervi betegségben szenvedő gyerekeknek pulmonológus szakorvos ajánlása illetve javaslata alapján lehet bekerülni valamelyik csoportunkba. Így az órák Társadalombiztosítási támogatással vehetők igénybe.


Mozgás szervrendszeri betegségben szenvedőknek

Minden tartási rendellenességre pozitív hatással van az úszás, mivel a törzs és felsőtest izmait nagymértékben erősíti, ráadásul mindezt szimmetrikus terhelés által éri el!

Vannak különböző betegségek, amelyeknél a „normál” úszás nem vezet megfelelő eredményre, gyakran bizonyos úszásnemek gyakorlása nem ajánlott, ugyanis a meglévő problémán akár ronthat is.

Sokak számára az úszás a kitett fejjel történő mellúszást jelenti, pedig a nyakbántalmakban, gerincfájdalmakban szenvedők többsége számára ez a kényszeredett fejtartás fokozza az izmok merevségét, görcsössé teszi őket, és fájdalmat okoz.

Fontos, hogy jól begyakoroltassuk a helyes technikával végzett úszásnemeket, melyeknek a következő pozitív hatásai lesznek:

 • a vízben a víz felhajtó ereje könnyíti a mozgásokat. A víznek 14%-kal nagyobb az ellenállása, mint a levegőnek, ezért hatékonyabb az úszás, mint a levegőn végzett bármilyen mozgásforma. Sokféle mozgást végre tudunk hajtani a vízben, melyek a szárazföldön nagy nehézségekbe ütköznek.
 • a vízben sokkal könnyebb a gerinc mobilizálása, a kontraktúrák oldása.
 • a gyógyúszás során erősítjük és nyújtjuk az izmokat, a merevségeket, a fájdalmas izomcsomókat megszűntetjük, és a gerincet mobilizáljuk.
 • a hát és has izmok erősítésével olyan izomfűző alakul ki, amely segít a helyes testtartás kialakításában és megtartásában, így a gyermekek nem csak addig tudja kihúzni magát, ameddig rászólunk.
 • a gerinc és a mellkas különböző deformitásait ( scoliosis, kifózis, scheuermann, tölcsér mell, tyúk mell) tudjuk korrigálni a gyógyúszó gyakorlatokkal.
 • a lábfej, talpboltozat rendellenességeinél is rendkívül hatásos a gyógyúszás, mely erősíti a boltozatot tartó izmokat. Ilyenkor elsősorban a gyors és delfin lábtempót gyakoroltatjuk kiemelten hangsúlyosan. Viszont „kacsázó” járásnál, befelé forduló lábfejeknél, inkább a mellúszó lábtempó a hatásos.

A főbb eltérések a versenyúszáshoz képest, az órák intenzitásában és a speciális vízi nyújtó, erősítő, izommobilizáló gyakorlatokban vannak. Az edzések során alkalmazzuk a normál úszásnemek egyes részelemeit vagy egészét; illetve olyan terápiás jellegű úszó mozdulatokat, amelyekkel az izomtónus-szabályozást, bizonyos izmok nyújtását, más izmok erősítését lehet elérni.

Mozgásszervi betegségben szenvedő gyerekeknek ortopéd szakorvos ajánlása illetve javaslata alapján lehet bekerülni valamelyik csoportunkba. Így az órák Társadalombiztosítási támogatással vehetők igénybe.

Elérhetőség: Ocsovai Fanni, ocsovaifanni@gmail.com